oct. 13, 2021
311 Views
0 0

Despre lumina albastră a ecranelor: cum să aveti grijă de ochi cu o pereche de ochelari protecție PC?

Postat de

Efectele luminii albastre fac în prezent obiectul multor dezbateri. În timp ce avem nevoie de lumină albastră pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală, lungimile de undă ale luminii albastre pot fi la fel de periculoase. Unii oameni consideră că această lumină albastră este deranjantă sau obositoare.

Lumina albastră este o parte a spectrului de lumină, ale cărui lungimi de undă sunt cuprinse între 380 și 500 nanometri. Este emisă de soare, dar și de surse de lumină artificială: becuri și ecrane cu LED (tablete, televizoare, computere, smartphone-uri).

Lumina albastră potențial periculoasă reprezintă doar o mică parte din toată lumina albastră existentă: acestea sunt lungimile de undă albastru-violet. Spectrul luminii de zi sau al luminii artificiale include benzi de culoare. Printre acestea, albastru turcoaz și albastru-violet, lumină la care suntem din ce în ce mai expuși .

Acest lucru se datorează faptului că energia care ajunge la retină în cazul luminii albastru-violet este mai puternică decât în cazul luminii albastru turcoaz. 

În plus, stratul de ozon nu-și mai joacă rolul de filtru la soare la fel de mult ca in trecut din cauzele deja cunoscute si analizate de experti (dintre care poluarea, factorul principal).

Lumina albastră, periculoasă pentru ochi, filtrată prin lentilele unor ochelari protecție PC

Cercetările științifice au concluzionat că expunerea prelungită la radiația luminii albastre sau la lumina artificială HEV provoacă leziuni fotochimice retinei și lentilelor. Mai multe studii epidemiologice au arătat că această lumină albastră este într-adevăr un factor de risc pentru AMD (Degenerarea maculara datorata varstei – boala ce poate duce chiar si la pierderea vederii). Este suspectată și implicarea luminii albastre în dezvoltarea cataractei.

Cu toate acestea, lumina albastră poate avea și efecte benefice. Ne ajută ritmurile circadiene (alternanța trezirii / somnului) și starea noastră de spirit. De data aceasta, lumina albastră turcoaz (în jur de 490 nm) ne permite să ne resetăm bioritmul. Acesta din urmă reglementează producția de melatonină, „hormonul somnului”.

Eficacitatea unei perechi de ochelari protecție PC

Nu există nici o protecție posibilă, în afară de a pune filtre între sursele de lumină și ochii noștrii. Există filtre de lumină anti-albastru pentru ecrane, dar nu sunt utilizate pe scară largă.

Au apărut însă ochelari protecție PC de la ochelaripc.ro ale căror lentile au un tratament de filtrare. Principiul lor se bazează pe a proteja ochiul de lungimile de undă ale luminii toxice pentru retină. Acești ochelari protecție PC filtrează lumina albastru-violet, dar permit trecerea luminii albastru turcoaz, pentru a păstra efectele benefice ale acesteia din urmă asupra vederii și reglării ceasului biologic intern. Acești ochelari au o ușoară reflexie, evident violet.

Acești ochelari blochează o parte semnificativă a luminii printre lungimile de undă identificate că toxice pentru retină. Prin urmare, putem presupune că există o protecție  reală a celulelor retiniene.

Nu am fi deplasați dacă am afirma că ochelarii protecție PC ar putea fi foarte bine ceea ce aveți nevoie pentru a va exersa hobby-ul preferat, cum ar fi cititul, vizionarea programului preferat la TV, gătitul, navigarea pe internet sau cântatul la un instrument muzical. Sunt ideali pentru îndeplinirea sarcinilor de la cele mai complicate, ce țin de viața profesională, până la activități de zi cu zi, desfășurate in confortul locuinței proprii.

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *