Acum ceva timp, un bun prieten de-al meu, ce este şi consilier la Primăria Piteşti, doctorul Edi Morlova, a cerut în mai multe rânduri în Consiliul Local să se dea o hotărâre prin care la fiecare nou bloc construit să se facă pe acoperiş o zonă verde. Poate părea ciudat, dar este de mare importanţă pentru sănătatea noastră. Este exact ce au aceste blocuri pe acoperiş. Practic fiecare porţiune de teren decopertată care ne privează de lipsa oxigenului să se transpună pe acoperişul blocului nou construit.
Aici puteÅ£i vedea trei blocuri construite în Sectorul 1 din BucureÅŸti, în apropierea Parcului Herăstrău. Dechi chiar dacă este o zonă bine ozonată dezvoltatorul a considerat că este de bun simÅ£ să recupereze o parte din aerul curat care era în zonă înainte de construirea blocurilor. Nu este neapărat nevoie să punem arbuÅŸti scumpi precum cei de aici. Mai ales că dezvoltatorul nu s-a rezumat doar la refacerea zonei decopertate prin plantarea făcută pe acoperiÅŸul blocului. Dar măcar să plantăm câţiva brazi, plopi, pomi fructiferi… orice plantă fructiferă sau ornamentală care să aducă un plus de oxigen zonei în care se construieÅŸte.
Este clar că această minunăţie de aici se găseşte oricum şi în preţul apartamentelor. Tocmai de aceea spun că nişte pomi fără prea mare preţ pe piaţă ne vor ajuta pe noi, copiii, părinţii şi bunicii noştri să avem un aer mai respirabil. Şi în acelaşi timp, un aer mai puţin virusat. Având în vedere problemele actuale generate de pandemie. Totodată, vom avea un aer mai puţin toxic. Uitaţi modul în care dezvoltatorul a ales să amenajeze zona. Nu doar pentru a scoate aer curat ci şi estetic. Este normal ca doar unora să le pese, iar altora nu?
Uitaţi spaţii verzi generoase, locuri de recreere. Toate în folosul cetăţeanului şi în special al locuitorilor zonei. Zonele verzi sunt întreţinute de o persoană specializată în grădinărit şi plătită de către toţi locuitorii blocului. Suma de plată este extrem de rezonabilă având în vedere beneficiile aduse sănătăţii noastre în timp. Consider că întotdeauna planurile pe care ni le facem trebuie să fie pe termen lung pentru a putea înţelege eficienţa lor.
Acum să ne uităm puţin şi la oraşul nostru. Blocuri construite haotic printre case. Uitaţi distanţa dintre bloc şi gard. Puţin loc de parcare, care sper să nu se transforme într-un spaţiu comercial sau alte locuinţe cum se mai procedează. Aceste spaţii sunt betonate. Şi pentru că peste tot sunt doar betoane slabe speranţe să se mai planteze vreun copac răzleţ. Credeţi că ar fi fost greu să se lase o gaură în beton pentru a planta un copac?
Cum vi se pare să aveţi o casă într-o zonă de case unde apoi să apară un bloc? De obicei un bloc cu minim patru etaje şi maxim 13, cum doreşte un dezvoltator să construiască în Găvana. În această situaţie, intimitatea s-a dus. Asta este o gravă problemă! Blocurile unde lipsesc locuri de parcare, şi când spun asta mă gândesc la numărul de apartamente, numărul de persoane cu maşină care locuiesc în aceste apartamente şi apoi mă uit la numărul locurilor de parcare.
Dar discuţia noastră a plecat de la lipsa oricărei iniţiative de a pune în zonă şi puţin spaţiu verde. Blocuri construite pe toată suprafaţa cumpărată. Asta vedem aici. Ne bucurăm că ne mutăm în casă nouă, dar uităm de sănătatea noastră. Cel mai important factor. Cerem aer curat şi sănătos, cerem primăriei să nu mai defrişeze zonele centrale, dar defrişăm iremediabil în zonele periferice. Nu mai spun despre acest controversat bloc adus în atenţia opiniei publice de multe ori, dar se pare că fără eficienţă!
Un bloc cu destul de multe apartamente. Unde sunt parcările pentru locatari? Parcările pentru invitaţii locatarilor? Aici nu cred că intră mai mult de cinci maşini aliniate perfect. Spaţiul verde, într-o altă viaţă! Dacă ceilalţi mai au posibilitatea să planteze după ce sparg betoanele, aici nu e nicio şansă. Nu credeţi că solicitarea doctorului Edi Morlova ar trebui luată în considerare mai ales că este medic pediatru? Şi conştientizează ce înseamnă aerul curat pentru copii? Credeţi că este greu să facem un pom într-o zonă bună? Uitaţi ce înseamnă intimitate atunci când avem un bloc construit între case şi se cere acordul vecinilor pentru construire. Care vecini? Pentru care se încalcă intimitatea tuturor? Pentru că se încalcă intimitatea tuturor pe cel puţin 100 de metri. Ce mai înseamnă vecin atunci când ai un bloc cu zece etaje între case? Faţă de celelalte blocuri este în regulă. Dar faţă de locuitorii de la case? Intimitate ZERO! Şi aceeaşi veche problemă, bloc construit din gard în gard fără pic de zonă verde. Noroc cu locuitorii de la case. Fraţilor, chiar nu înţelegem că acceptând ne facem rău nouă tuturor? Mai multe detalii pe https://gherzancatalin.ro