mart. 13, 2021
809 Views
0 0

Somatizarea – ce este si efectele ei asupra noastra

Postat de

Somatizarea este metoda prin care se dezvoltă simptome ale unor boli în absența unei cauze medicale sau când se convertește o stare de dezechilibru mental într-o stare patologică. Sau altfel spus, când majoritatea studenților de medicină sau psihologie din primul an, cred că au toate bolile din cursuri.

Somatizarea nu este ceva ce trebuie tratat cu ignoranță sau indiferență, deoarece are repercusiuni fizice și psihologice afectând viața cotidiană în mod profund. Simptomele sunt atât de natură fizică, cât și psihică. Cele fizice se manifestă prin dureri, probleme gastrointestinale, probleme neurologice, oboseală și altele, iar cele psihice se manifestă prin anxietate ridicată, deoarece atât cadrele medicale, cât și familia nu cred că este ceva în neregulă cu persoana respectivă, care dezvoltă o anumită obsesie pentru ”boală”.

Cauzele somatizării sunt numeroase, însă ele pot fi încadrate în anumite categorii. În următoarele momente, urmează să discutăm în cateva cuvinte despre unele cauze ale somatizării:

– dorința de a fi în centrul atenției și de a atrage interesul către propria persoană – dorință care poate fi ”născută și crescută” din familie sau din cercul de prieteni. Unele persoane nu se simt bine atât fizic cât și psihic dacă nu sunt în centrul atenției, fie prin faptul ca se vorbește mult despre ei, fie ca au în preajma lor un grup cu un număr ridicat de persoane.

– stresul și divergențele de la locul de muncă – cu toții simțim presiunea stresului de la muncă, iar dacă se mai adaugă și divergente, fie cu colegii sau managerul, presiunea pe care o simțim va crește și se poate dezvolta în ”dureri” pe care le simțim, sau le resimțim cu o intensitate ridicată.

– dificultatea de a face față stresului în general – stresul ne afectează pe toți în fiecare zi, însă e important să știm cum să facem față și să nu creăm somatizări pentru a ne complica viața și mai mult.

– trăsături genetice – trăsături genetice joacă un rol important în dezvoltarea noastră, însă nu trebuie să uităm că deși venim cu un bagaj genetic bine stabilit, multe lucruri se pot schimba în mod radical și într-o perioadă de timp scurtă.

– evenimentele negative petrecute în trecut care dezvoltă o imagine negativă a sinelui. – dacă în trecut s-au intamplat evenimente cu un puternic impact emoțional în mod negativ, ele cu siguranță vor impacta cum ne comportam noi în prezent; iar dacă acele evenimente negative s-au întâmplat din vina noastră, impactul va fi exponențial mai mare și în timp, se va dezvolta o imagine negativă a sinelui.

– divergențele de opinie cu cei apropiați care dezvoltă relații conflictuale – divergențele de opinii sunt la baza dezvoltării lumii, cât și a omenirii, însă dacă acestea sunt cu cei apropiați nouă și la intensitate ridicată sau ating subiecte importante și delicate, ele pot crea somatizari.

– o scădere a conștientizării emoționale – scădere care nu ne mai permite să fim conștienți de ceea ce simțim în legătură cu celelalte persoane din jurul nostru, cât și în legătură cu noi.

La Clinica Dr. Constantin, vă putem ajuta să înțelegeți mai bine dacă aveți somatizari, care sunt cauzele acestora și mai ales efectele pe care le au acestea asupra dumneavoastra.

Categorii:
Comunicate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *