aug. 16, 2023
168 Views
0 0

Cauzele pierderii osoase si necesitatea grefei pentru implanturi dentare

Postat de

Pierderea osoasa este o problema comuna si grava in domeniul stomatologic, in special in contextul implanturilor dentare. In timp ce implanturile dentare au devenit o solutie eficienta pentru inlocuirea dintilor lipsa, succesul lor depinde in mare masura de calitatea si cantitatea osului in zona in care vor fi plasate. Oasele maxilare sau mandibulare care au suferit pierderi semnificative pot reprezenta un obstacol pentru plasarea cu succes a unui implant dentar fast&fixed si pot necesita o procedura suplimentara numita grefa osoasa.

In acest articol iti detaliem cauzele principale ale pierderii osoase care pot duce la necesitatea grefei osoase pentru implanturi dentare. Vei intelege mai bine acest subiect complex,pentru ca punem accentul pe patologia asociata, factorii de risc si tehnologiile de grefare disponibile.

A. Anatomia osului alveolar si fiziologia

Pentru a intelege cauzele pierderii osoase, este important sa avem o cunoastere aprofundata a anatomiei osului alveolar si fiziologiei acestuia. Osul maxilar si mandibular sunt implicate in sustinerea dintilor naturali si a implanturilor dentare. Structura osului alveolar este esentiala pentru stabilitatea, durabilitatea si succesul functional al dintilor si a implanturilor.

B. Cauzele pierderii osoase

Parodontita: Parodontita este o afectiune inflamatorie cronica care afecteaza tesuturile de suport ale dintilor, inclusiv osul alveolar, gingiile si ligamentele parodontale. Infectia bacteriana a parodontiului duce la distrugerea tesuturilor de sustinere, ceea ce poate provoca slabirea osului si, in cele din urma, pierderea dintilor.

Traumatisme dentare:Traumatismele dentare, cum ar fi accidentele rutiere sau loviturile puternice la nivelul fetei, pot duce la fracturi ale oaselor maxilare si mandibulare. Aceste fracturi pot afecta in mod direct structura osului alveolar si pot conduce la pierderea osoasa in zonele traumatizate.

Absenta dintilor: Dintre cauzele pierderii osoase, absenta dintilor este cea mai evidenta. Atunci cand un dinte natural este pierdut, osul alveolar care il sustinea incepe sa se atrofieze treptat din cauza lipsei stimularii functionale. In cazul in care timpul dintre pierderea dintelui si plasarea implantului este mare, atrofia osoasa poate fi semnificativa, ceea ce face necesara grefa osoasa pentru a asigura un suport adecvat pentru implant.

Alte afectiuni medicale: Unele afectiuni medicale precum osteoporoza sau osteomalacia pot afecta densitatea si calitatea oaselor in general, inclusiv in zona maxilarelor si mandibulei. Aceste afectiuni pot creste riscul de pierdere osoasa si pot afecta succesul implanturilor dentare.

C. Importanta grefei osoase pentru implanturi dentare

Pentru pacientii care au suferit pierderi osoase semnificative, grefa osoasa devine o solutie esentiala inainte de a plasa implanturile dentare. Aceasta consta in adaugarea de material osos in zona deficitara pentru a creste volumul si calitatea osului. Grefa osoasa ofera un suport adecvat pentru implanturi, creste sansele de succes si contribuie la stabilitatea pe termen lung a acestora.

D. Tipuri de grefe osoase

Exista mai multe tipuri de grefe osoase utilizate in implantologia dentara, printre care:

– Grefe autogene: Prelevate din propriul pacient, cum ar fi din zona mandibulara sau din creasta iliaca. Acestea sunt considerate cele mai eficiente datorita compatibilitatii ridicate si capacitatii de regenerare.

– Grefe alogene: Obtinute de la un donator uman. Desi mai putin invazive pentru pacient, pot prezenta riscul respingerii.

– Grefe xenogene: Derivate din osul animalelor, cum ar fi cel de la bovine. Sunt tratate pentru a reduce riscul de respingere, dar pot fi mai putin eficiente pe termen lung.

Toate informatiile le poti gasi aici.

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *