nov. 15, 2021
26 Views
0 0

Ce preferi lumina rece sau caldă?

Postat de

Pentru a ști ce becuri să alegi (cu lumină rece sau caldă) pentru birouri, spații industriale sau rezidențiale, ar trebui să înțelegi fizica procesului și să studiezi caracteristicile diferitelor temperaturi de strălucire.

Există becuri led cu lumină caldă, rece și neutră. Acești parametri sunt indicați în caracteristicile tehnologiei de iluminat direct sau în kelvin. În lumină diferită, același decor ia forme diferite. Prin urmare, atunci când alegi becuri, lumina caldă sau rece devine importantă.

Principii generale ale fluxului luminos

Când vorbim despre lumina caldă și rece a becurilor LED, parametrii fizici specifici sunt utilizați ca bază pentru raționament. Terminologia a venit în lumea tehnologiei de iluminat din astronomie. Inițial, conceptul de temperatură de culoare a fost aplicat stelelor. 

Cum să descifrezi indicatorii?

  • 3000 K – lumină caldă;
  • 4100 K – lumină naturală;
  • 6500 K – lumină albă rece.

Nuanțele fasciculului de lumină sunt percepute diferit de ochiul uman. Intervalul de 500 K este deja vizibil. Sursele de iluminare cu temperatura necesară sunt selectate pentru diferite spații.

Becuri cu lumină rece

Obiectele puternic luminate returnează o parte din fluxul luminos. Acest lucru duce la tensiune în mușchii ochiului și a retinei. Prin urmare, lumina rece este folosită punctual, în încăperile care necesită o concentrare sporită a atenției. În clădirile rezidențiale, exemple de astfel de zone sunt bucătăriile, băile, sălile de studiu. În spectrul de la 6500 K, tranzițiile de culoare devin contrastante, iar liniile devin clare. Această proprietate este utilizată în dezvoltarea reflectoarelor stradale. În razele spectrului rece, este vizibilă chiar și cea mai mică mișcare.

Becuri cu lumină caldă

Lumina caldă este cea mai bună opțiune pentru spațiile de locuit. Temperatura spectrului unor astfel de becuri, corespunde luminii solare difuze. Interiorul capătă o atmosferă de confort casnic, cald, propice relaxării. Becurile led cu lumină caldă sunt alese pentru principalele surse de lumină din dormitoare și sufragerie și pentru crearea unui spot de iluminat (lămpi de podea pentru lectură, aplice de noptieră).

Cu o intensitate selectată optim în spectrul cald, este ușor să lucrezi cu litere mici, să lucrezi manual și să scrii. Cromatica din acest spectru este mult crescută, astfel încât, această temperatură de culoare este utilizată în mod activ de fotografi, atunci când lucrează în genul de fotografiere a subiectului. Odată cu răspândirea tehnologiilor LED, a devenit posibilă nu numai economisirea energiei electrice, ci și alegerea nuanței luminii în funcție de funcțiile camerei. Acest detaliu pare nesemnificativ, dar de fapt, starea oamenilor depinde de lumina becului.

Starea de spirit și activitatea oamenilor

Unele nuanțe de lumină sporesc atenția și revigorează, altele ajută la relaxare. Această caracteristică este convenabil de utilizat pentru iluminarea camerelor cu scopuri diferite. 

Percepția interiorului și a obiectelor

O nuanță subtilă de lumină poate schimba culorile împrejurimilor. Această caracteristică este folosită de designerii de interior, precum și de marketeri, pentru a prezenta atractiv produsele pe vitrine. Percepția culorilor și nuanțelor este individuală. Prin urmare, nu îți fie teamă să te abați de la reguli și să alegi o temperatură confortabilă pentru tine. Becurile cu lumină caldă nu numai că pot crea atmosferă, dar schimbă și percepția nuanțelor. În această lumină, nuanțele de crem, galben, maro, roșu și altele, arată mai strălucitoare și mai bogate. Tonurile reci, pe de altă parte, se întunecă și schimbă tonul.

kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *