Picioarele, mijloacele noastre naturale de locomoție, sunt foarte importante pe durata vieții. De-a lungul unei vieți de om, mergem pe jos mai mult de 100.000 de kilometri, adică de două ori și jumătate circumferința Pământului la Ecuator! Nu e de mirare, atunci, că trebuie să ne protejăm cât mai bine picioarele. Și trebuie să facem asta încă de mici. Încă de când începe copilul tău să meargă în piciorușe, începi să-ți bați capul pentru primele perechi de încălțăminte copii. Ai o mulțime de întrebări și ai nevoie de tot atâtea răspunsuri. Pe multe dintre acestea le vei găsi aici.
După naștere, piciorul copilului va avea doar câteva oase, în comparație cu piciorul unui adult, și va fi nevoie de 18 ani pentru cartilagiile din interiorul piciorului pentru a se suda, calficia și a ajunge la cele 26 de oase ale unui picior de adult. Adulții acuză la maturitate multe probleme ale picioarelor care își au rădăcina în primii ani din viață, iar mare parte dintre acestea sunt din pricina faptului că nu au purtat încălțăminte copii potrivită. E cazul să nu faci și tu aceeași greșeală cu copilul tău.
Bebelușii sunt capabili să stea singuri în picioare de pe la vârsta de 10-11 luni, însă vor căuta în jur sprijin și își vor răsfira degetele de la picioare pentru a-și menține echilibrul. Când bebelușul va face singur câțiva pași poți ști că a venit momentul primei perechi de încălțăminte copii. Mulți părinți preferă să-și lase copiii să meargă fără pantofi, ceea ce este bine. A merge desculț o perioadă rezonabilă este chiar recomandată pentru ca noii plimbăreți să învețe și să-și dea seama cum funcționează picioarele, înainte ca ele să fie captive în pantofiori. Există însă momente când e periculos sau nepotrivit ca cei mici să pășească desculți și atunci este nevoie de încălțăminte copii, care să le protejeze picioarele.
Pentru a nu da greș cu primele perechi de încălțăminte copii, ține cont de câteva sfaturi!
Vezi si ghidul de cumparaturi pentru parinti!
1. Cumpără încălțăminte copii cu circa 1 centimetru mai mari decât piciorul copilului
Este bine să compari amprenta labei piciorului desenată pe un carton cu interiorul pantofului. La acest șablon mai adaugă 1-1,3 cm și abia atunci sunt potrivite încălțările pentru cel mic. Diferența este necesară pentru că în timpul mersului talpa flexibilă a copilului se lungește. În plus, piciorul are nevoie de spaţiu ca să crească. Prin urmare, ar trebui să existe un loc gol de lăţimea degetului mic al adultului între vărful pantofului şi vârful degetului mare sau – între marginea din spate a pantofului şi călcâi, în cazul în care degetele piciorului ating vârful papucului. Dacă reușeşti să strecori un deget între călcâiul copilului și spatele pantofului, e perfect, ai ales încălțăminte copii potrivită.
2. Verifică periodic mărimea piciorului copilului
Laba piciorului copiilor între 3 și 6 ani crește cu 1 mm în medie pe lună, la cei între 1 și 3 ani cu câte 1,5 mm, iar în cazul celor cu vârsta între 6 și 10 ani cu câte 0,8 mm pe lună. De aceea, la fiecare 3-4 luni trebuie verificată mărimea perechii de încălțăminte copii pentru a vedea dacă piciorul mai are suficient spațiu de mișcare și de creștere. Dacă nu, perechea de încălțăminte copii trebuie schimbată cât mai repede.
3. Cumpără încălțăminte copii cu talpă flexibilă
Talpa nu trebuie să încurce mișcările piciorului în timpul mersului, mai ales când vine vorba de articulația de jos a piciorului. Copilul trebuie să poată flexa laba piciorului în mers, de aceea ar trebui să cumperi încălțăminte copii cu talpa flexibilă. În plus, trebuie lăsată glezna liberă, pentru dezvoltarea mobilității piciorului. Pantofiorii cu gleznă înaltă nu sunt neapărat necesari pentru suportul gleznei, însă dacă alegi un asemenea pantof, asigură-te că micuțul își poate mișca glezna, altfel va avea dificultăți la mers. Caută pantofiori dintr-un material care să respire, astfel încât picioarele celui mic să stea confortabil și să nu transpire.
4. Fără încălțăminte copii în casă
Încălțămintea trebuie purtată de copii doar câteva ore pe zi. În restul timpului, acasă, în vizită sau ori de câte ori ai ocazia, lasă copilul desculț. Cel mult, dă-i o pereche de ciorăpei în picioare, ca să simtă podeaua cu toată talpa și să învețe să folosească degetele pentru echilibru. Cei mai sănătoși copii sunt cei care obișnuiesc să pășească mult desculți, pentru că-și dezvoltă mai bine mușchii picioarelor și capacitatea de cordonare necesară îmbunătățirii echilibrului în timpul mersului.
5. Șireturi sau scai?
Șireturile trebuie legate de mai multe ori pe durata unei purtări zilnice, ceea ce îi face pe anumiți părinți să caute alternativa pantofilor cu scai (velcro). Este o alegere personală, până la urmă. Încălțămintea cu șireturi e mai greu de descălțat pentru copii. Cu scaiul nu le este greu să-și dea seama cum să scape de pantofiori, așa că așteaptă-te ca acest lucru să se întâmple. Dacă alegi pantofiori fără șiret sau scai, de tipul celor cu puțin elastic pe laterale, încalță-i și descalță-i din piciorul copilului de mai multe ori în momentul cumpărării pentru a te asigura că se introduc ușor și că rămân în picioare în timpul mersului.
Ai citit si celelalte 10 sfaturi?