dec. 25, 2019
1438 Views
0 0

De ce este aurul atât de valoros?

Postat de

Aurul, ca niciun alt metal, are o istorie fascinantă și un loc special în lume. Timp de mii de ani a fost folosit ca ornamente sau bijuterii din aur ale  regilor, monedă și standard pentru monedele globale, în competiții ca simbol al victoriei și mai recent, într-o gamă largă de dispozitive electronice și aplicații medicale. Civilizațiile antice foloseau aurul pentru decorarea mormintelor și templelor.

În zilele moderne, Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială  au sugerat utilizarea aurului ca referință monetară, adică valoarea unei facturi garantează o cantitate dată de aur. În sport, câștigătorul obține o medalie de aur. Un alt exemplu de aur ca simbol al puterii, sănătății și prosperității este peștele cu oglindă de aur Mercedes Benz C63 AMG. Deși există îndoieli dacă mașina este imbracata  vopsea simplă sau vopsea reală din aur, au apărut deja multe dezbateri despre cheltuirea unei sume mari de bani pentru înfrumusețarea unei astfel de mașini.

De ce este aurul atât de valoros?

În primul rând, este important să ne amintim câteva concepte de bază despre aur. Aurul este un metal dens, moale, lucios, maleabil și ductil. Este un element chimic cu simbolul Au și numărul atomic 79. Simbolul său este Au. Punctul de topire a aurului este de 1,948 ° F (1,064 ° C). Masa atomică a aurului este de 196.96657 ± 0,00004 u. Densitatea aurului este de 19,30 g cm-3. Unele motive posibile ale valorii sale înalte sunt proprietățile sale estetice și speciale.

Culoare și estetică

Simbolul aurului este Au, din cuvântul grecesc aurum, care înseamnă strălucire de soare. Cuvântul englezesc gold provine de la cuvintele gulb și ghel referindu-se și la culoare. Este singurul metal de această culoare. Culoarea galbenă caracteristică a aurului se datorează aranjării electronilor săi. Când este aliat cu alte metale, cum ar fi argintul și cooperul, are culori diferite, în funcție de procentele aliajului (imaginea 2).

Proprietati fizice si chimice

Aurul are caracteristici chimice fizice unice care l-au făcut foarte valoros. Aurul este cel mai maleabil și mai ductil dintre toate metalele. O uncie de aur poate fi trasă în mai mult de 80 km de sârmă de aur subțire. O uncie de aur poate fi bătută într-o foaie care acoperă 9 metri pătrați și 0,000018 cm grosime. Aurul are o rezistivitate electrică de 0,022 micro-ohm și o conductivitate termică de 310 W m-1. Prin urmare, este foarte eficient pentru transmisia de căldură și electricitate. Aurul are cea mai mare rezistență la coroziune a tuturor metalelor și este corodat doar de un amestec de acid nitric și acid clorhidric. Aurul este un metal nobil, deoarece nu se oxidează.

Raritate

Caracteristicile menționate sunt suficiente pentru a realiza un metal foarte util și dorit; astfel, unul foarte valoros. În plus, este important să luăm în considerare faptul că aurul este destul de rar. Se estimează că întregul aur al planetei este egal cu un total de 168.180 tone sau 5.407.112.558 uncii. Pentru a vizualiza acest volum, să ne imaginăm un singur cub de aur solid, cu margini de aproximativ 19 metri. Aceasta este cu aproximativ trei metri mai mică decât lungimea unui teren de tenis.

Categorii:
LifeStyle
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *