dec. 14, 2020
1428 Views
0 0

Medode de control asupra propriilor finante

Postat de

Consumatorismul acestor timpuri, abundenta de produse existente pe piata, precum si o cultura financiara mai putin consolidate, pot sa ne aduca in situatia de a nu putea gestiona, asa cum trebuie, propriile venituri. Putem ajunge sa fim blocati intr-un ciclu perpetuu de datorii si ne dorim sa iesim la un liman, poate suntem in situatia de a castiga mai putin decat ne este necesar pentru a mentine un anumit standard de trai sau poate, pur si simplu, ne dorim sa facem economii pentru o achizitie mai importanta, iata doar cateva cazuri in care ar fi bine sa invatam cateva trucuri care sa ne permita sa ne atingem scopurile stabilite. Iata, deci,  cateva idei care permit o asezare mai buna finantelor personale.

  1. In zilele noastre, exista o abundenta de surse de informare, asa ca nu avem motive sa spunem ca nu am stiut. Daca avem nevoie de ajutor in ceea ce priveste gestionarea propriilor finante, atunci cartile scrise de experti in doemniu pot reprezenta un bun inceput. Exista foarte multe carti, scrise foarte bine, pe subiecte precum preluarea controlului asupra propriilor finante, iesirea din starea de datornic sau construirea unui portofoliu de investitii. Astfel de lecture pot sa ne fie de mare ajutor in schimbarea abordarii referitoarea la managementul propriilor finante. De multe ori, nici nu este nevoie sa le achizitionam; un abonament la biblioteca locala poate sa ne asigure acces la acest tip de lectura. De asemenea, gasim si multe audiobooks pe aceasta tema, platind un abonament la pret modic.
  2. Planificare financiara. O optiune buna pentru controlul finantelor o reprezinta, fara indoiala, crearea unui buget clar, alocat diverselor necesitati lunare, de exemplu. Acest buget trebuie sa fie realist, bazat pe cat este castigul si cat se permite a cheltui din el. Putem incepe prin a nota suma de bani pe care o avem la dispozitie, in fiecare luna, din care sa scadem cheltuielile pe care le efectuam. La finele lunii, putem face, astfel, bilantul cheltuielilor, pentru a vedea daca ramanem la acest nivel de cheltuieli sau mai putem face reduceri si, implicit, economii. Daca cheltuielile sunt mai mari decat castigurile, atunci, in mod clar, este nevoie a taia din cele dintai, in primul rand din cheltuielile neesentiale. Sa reevaluam facturile de plata pentru a vedea unde anume se mai pot face economii; daca exista doua numere de telefon platite, poate este posibil sa ramanem doar la unul singur. Daca exista  abonamente suplimentare de televiziune, pentru a vizualiza posturi TV in plus, poate ar trebui sa ne gandim cat de necesar ne este acest serviciu. Sa ne facem timp sa gatim mai mult acasa sis a iesim mai rar in oras; este si mai economic, si mai sanatos. Iar lista poate continua. O alta varianta este de a lua un job in plus, daca este posibil, pentru a avea venituri suplimentare, daca se doreste mentinerea cheltuielilor la acelasi nivel.  In luna urmatoare, vom merge pe bugetul nou trasat, fie cu cheltuieli in minus, fie cu venituri in plus.
  3. Menu lunar. Gatitul in fiecare zi poate fi epuizant, mai ales daca aceasta activitate urmeaza unei zile incarcate la serviciu. Pentru a usura aceasta sarcina, sfatul specialistilor este sa planificam un menu lunar. Avantajul este ca se poat gati transe de feluri de mancare, unele se pot congela, se cumpara cantitati mai mari de mancare, insa intr-un singur drum facut la supermarket, unde se pot obtine si reduceri la cantitati mai mari, salvand, astfel, atat timp, cat si bani.
  4. Fara carduri de credit. Daca aveti astfel de instrumente de plata, ar fi bine sa renuntatai la ele. Tentatia de a cumpara este mare, supermarketurile sunt pline de produse de care avem, mai mult sau mai putin, nevoie, asa ca existenta, asupra noastra a unui astfel de instrument de plata poate sa ne duca in situatia de a face concesii, de a le folosi, ceea ce nu este deloc in beneficiul nostru. Iar folosirea cu regularitate a cardurilor de credit ne poate duce in situatia de a intra intr-un cerc vicios din care, odata cu trecerea timpului, poate fi tot mai greu de iesit. Fara cardul de credit la indemana, vom fi obligati sa ne limitam la ceea ce ne este cu-adevarat necesar, in limita fondurilor reale pe care le avem la dispozitie. Ba chiar, daca invatam sa fim cumpatati, am putea, cu usurinta, sa facem si economii.

Obiective realiste. Stabilirea unor obiective financiare care pot fi atinse, poate fi o modalitate de motivare in managementul propriilor finante. De exemplu, strangeti bani pentru un avans la o casa sau mariti-va contul de economii pentru pensie. Fara a avea astfel de obiective clar conturate, este greu a obtine o motivatie sufucienta  pentru a economisi si a investi in fiecare luna. La fel de important este ca aceste scopuri sa fie unele realiste; tintele nerealiste pot demotiva foarte usor, pot descuraja si pot aduce haos financiar. Este importanta si urmarirea, de-a lungul timpului, a indeplinirii acestor obiective, pentru a vedea cat de mult s-a realizat din ele; cu cat mai multe realizari, cu atat motivatia va fi in crestere pentru a indeplini si alte obiective asemanatoare.

kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *