Odata cu venirea anotimpului cald, riscul aparitiei problemelor cauzate de temperaturile extreme creste exponential – mai ales in cazul copiilor, care de multe ori pot sa fie foarte sensibili. De-a lungul timpului, descoperirea beneficiilor aduse de expunerea la soare a dus la exacerbarea acestei practici, motiv pentru care incidenta cancerului de piele, a leziunilor retiniene si chiar exacerbarea manifestarilor bolilor autoimune au devenit probleme tot mai frecvente ale sistemului medical contemporan. Lasand la o parte impactul pozitiv dat de contactul limitat cu razele soarelui, modificarea standardelor de frumusete a dus la promovarea excesiva a bronzului, chiar si cu riscul aparitiei arsurilor. Acest lucru are impact mai ales atunci cand alegem sa implementam aceleasi practici tinerilor sau alegem sa ii expunem la temperaturi extreme sub pretextul beneficiilor garantate. Astfel, pentru a reusi sa contracaram macar partial radiatiile, folosirea filtrelor de de protectie va deveni cu atat mai importanta cu cat varsta expunerii va fi mai mica.
Importanta constientizarii actiunii soarelui
De fiecare data cand analizam eticheta unui produs care promite sa diminueze efectele nocive ale soarelui, valoarea factorului de protectie ne poate influenta alegerea. De multe ori, lumea presupune ca un numar mai mic inscris pe eticheta garanteaza obtinerea unui bronz mai rapid, la fel cum uleiul bronzant este favorizat din acelasi motiv. Lasand la o parte riscul la care ne supunem urmand astfel de practici care nu sunt certificate medical, expunerea copiilor la aceleasi conditii vitrege si la temperaturi inalte poate rezulta in leziuni cu caracter permanent. In acest fel, pe langa problemele pe termen scurt, ce se pot rezuma la manifestari din spectrul insolatiei, arsurile ce penetreaza adanc in straturile pielii sunt raspunzatoare de cresterea riscului de melanom la adulti. Mai mult decat atat, desi productia ridicata de melanina, fie ea din nastere sau dobandita, protejeaza pielea de expunerile ce vor urma, aceasta este considerata a fi un mecanism de aparare al organismului, pe care nu ar trebui sa cautam sa il declansam in mod intentionat.
Cum functioneaza factorul de protectie solara
In ceea ce priveste valoarea factorului de protectie mentionat pe fiecare produs, aplicarea unui SPF 10 se traduce prin preventia inrosirii pielii pe un interval de timp de 10 ori mai mare decat ar fi fost necesar unui tegument neprotejat sa se arda. In special in cazul copiilor, aceasta valoare trebuie sa fie cu atat mai inalta cu cat consecintele arsurilor sunt mai grave pe termen lung. Astfel, pe langa SPF 50, produsul ales nu trebuie sa contina alcool sau parfum, deoarece ambele pot duce la deshidratarea si sensibilizarea pielii, sau pot provoca manifestari alergice. In plus, pentru a contracara cat mai mult din potentialul nociv al razelor de tip UVA si UVB, agentul de protectie trebuie sa contina filtre pentru a impiedica lezarea dermului si formarea de radicali liberi. In consecinta, daca nivelul de protectie nu poate tine pasul cu nivelul de expunere, deteriorarea progresiva a pielii poate duce la deshidratare prematura, cresterea riscului de afectiuni din spectrul dermatologic, precum si sanse mai mari de a dezvolta o forma de cancer de piele odata cu trecerea anilor. Clubul Bebelusilor este dedicat tuturor mamicilor care isi doresc sa stie toate secretele cu privire la cresterea celor mici.