Nu cu mult timp in urma, acum aproape o jumatate de secol, parchetele apartamentelor noastre erau facute numai din lemn. Ele au creat confort, au dat caldura, miroseau usor a padure si revitalizau toata casa. Ingrijirea parchetului din lemn masiv se face in cele mai simple moduri: parchetul din lemn masiv este raschetat si apoi vopsit sau lacuit, iar proprietarii vor fi fericiti de felul cum arata. In vremurile de demult raschetarea parchetului se face manual cu ajutorul unei raschete. In zilele noastre aceasta operatiune se face cu masini speciale care sunt utilizate de profesionisti.
Raschetarea parchetului este o operatiune mecanica sau manuala pentru prelucrarea unui parchet solid din lemn masiv. Acest procedeu se poate face printr-o varietate de procesari abrazive, care, de fapt inseamna taiere. Procesarea mecanica este folosita in mod obisnuit pentru a trata materiale dure si fragile cu o dimensiune de pana la un micron. Si, de asemenea, pentru a obtine cea mai mica rugozitate a suprafetei parchetului.
Masinile moderne de raschetare sunt de 4 feluri: cu tambur, cu banda, circulara si masina unghiulara pentru suprafete. Este important sa intelegi faptul ca o raschetare cu adevarat de inalta calitate se poate face numai atunci cand toate masinile sunt utilizate simultan. Daca parchetul este nou, este necesar ca acesta sa fie raschetat pentru a capata luciu. Daca este necesar, dupa raschetare, se pot face mici operatiuni de curatare umeda a acestuia, pentru indepartarea prafului si a resturilor de smirghel si pentru a evita potentialele complicatii care reduc calitatea parchetului, atunci cand se acopera cu lac sau vopsea de podea pentru lemn natural. La etapa de raschetare a parchetului sau a pardoselilor din lemn, este necesar, sa umpli golurilor pentru a imbunatati aspectul si calitatea podelei din lemn. Realizarea acestui complex de lucrari, permite obtinerea unei suprafate plane, cu paranteze si spatii aliniate si mai putin vizibile.