iun. 20, 2020
2228 Views
0 0

5 intrebari pe care sa ti le pui daca vrei sa devii asistent medical

Postat de

Asistenta medicala iti ofera toate conditiile pentru a-ti cladi o cariera. Pe langa aspectul financiar, unul, de altfel, onorabil, activitatea de asistent medical te ajuta sa fii tot timpul in contact cu oamenii si iti ofera satisfactia de a ajuta la imbunatatirea conditiei acestora. Intreg sistemul medical recunoaste munca asistentilor, care, de foarte multe ori, au un rol substantial in salvarea vietilor omenesti.

De ce vrei sa devii asistent medical?

Este cea mai previzibila si evidenta intrebare. Pentru orice cariera iti doresti, trebuie sa ai o motivatie. Un exemplu personal, pe care il admiri in familie sau in grupul de prieteni, poate fi raspunsul. Sau o experienta din copilarie, in care ai avut nevoie de ingrijire medicala si ai ramas impresionat de grija pe care ti-a aratat-o o asistenta. In clinici si spitale, medicii petrec o perioada limitata de timp cu pacientii internati. In procesul de recuperare, un rol esential il au asistentii, care administreaza calmantele si intretin starea psihica a oamenilor. Daca iti doresti acest rol, motivatia este suficienta.

Unde vrei sa profesezi?

Cea mai comuna calificare a acestei specializari este cea de asistent medical generalist. In spital, asistentul medical il ajuta pe medic sa faca investigatii uzuale, explorari functionale, sa administreze tratamente. De asemenea, ei intervin in situatii de urgenta, monitorizeaza starea pacientului, completeaza documentatia de observatie medicala si recolteaza probe pentru laborator. Acestea sunt, in mare parte, activitatile cotidiene pentru care te pregatesti in scoala. Insa, domeniul si locul in care vei profesa este alegerea ta. Specificul clinicii il poti alege fie in functie de oportunitatile de angajare, fie dupa pasiunea pe care o ai pentru tratarea unei anumite categorii sociale sau specializari medicale. In ceea ce priveste locul, nu poate fi decat in tara sau in strainatate. Daca doresti o cariera peste hotare, in primul rand trebuie sa inveti o limba straina si sa te interesezi despre conditiile in care se angajeaza asistenti generalisti in Germania sau alta tara care are deficit de personal.

Cum te vei descurca cu pacientii dificili?

In aceasta meserie, lucrezi numai cu oameni. Vei interactiona cu toate tipurile de caractere, iar personalitatile negative sunt si mai toxice atunci cand sunt in suferinta. De felul cum ii raspunzi unui pacient dificil depind escaladarea sau estomparea starii lui de nervozitate si receptivitatea la tratamentul propus. Pe masura ce ii castigi increderea si ii imbunatatesti conditia, prin administrarea de calmante pe langa tratament, medicul va avea un culoar mai bun de confort si relatie cu pacientul. Atunci cand se afla pe un pat de spital, oamenii ies din zona lor de confort si pot avea reactii care ii depasesc. Calmarea acestora si asigurarea ca totul va fi in regula reprezinta un dar deosebit al asistentilor medicali.

Cum te integrezi in colectiv?

Se intampla foarte rar ca postul de asistent medical sa reprezinte o pozitie unica in organigrama. De cele mai multe ori, exista un colectiv impartit pe ture si sectii. Mai mult decat la orice alt job, ca asistent trebuie sa te integrezi, fiindca munca in echipa este foarte importanta pentru actul medical. Neplacerile provocate de oboseala, stres, intarzieri la schimbarea turei, garzi prelungite, iritarea unor colegi sau dezacordurile cu medicii sunt aspecte pe care trebuie sa le tratezi cu multa intelepciune, ca sa nu degenereze.

Cum reactionezi cand pacientii iti cer un diagnostic?

Depasirea atributiunilor este unul dintre cele mai mari riscur,i in meseria de asistent medical. Oamenii suferinzi sunt intr-o continua cautare de raspunsuri cu privire la boala lor, in special pe internet sau la cunostinte. De aceea, atunci cand vad o uniforma intrand in salonul de spital, o bombardeaza cu intrebari. Trebuie sa gestionezi cu mult tact aceste dialoguri, si sa-i indrumi intotdeauna catre cadrele medicale care pot oferi un diagnostic pertinent bazat pe examinare si un tratament adecvat.

Inainte de a alege aceasta cariera, trebuie sa-ti raspunzi onest la cateva intrebari. Acestea pot face parte din orice interviu de angajare, dar sunt utile si pentru o introspectie sincera.

 

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *