apr. 14, 2019
1304 Views
0 0

5 semne ale problemelor de vedere la copii care nu ar trebui ignorate

Postat de

Problemele de vedere afecteaza, in contextul lumii moderne tehnologizate si industrializate, nu doar adultii, ci si copiii. Din cauza faptului ca se afla ochii lor se afla in plina dezvoltare, acestia prezinta o sensibilitate crescuta, iar suprasolitarea lor poate conduce rapid la probleme de vedere.

Studiile recent efectuate au demonstrat ca aproximativ 80% din ceea ce copiii invata la scoala se bazeaza preponderent pe functia vizuala. De aceea, specialistii oftalmologi trag un semnal de alarma! In situatia in care copilul ramane cu aceste probleme de vedere nediagnosticate si netratate, ele pot afecta, intr-un mod cat se poate de serios si sever, atat procesul de invatare, cat si intregul proces al dezvoltarii organismului.

Tocmai de aceea, in cazul copiilor, se recomanda un control oftalmologic odata la 6 luni sau un an, incepand cu varsta de 3 ani.

Iata, asadar, care sunt cele mai frecvente 5 semne al problemelor de vedere in cazul celor mici:

Statul aproape de TV sau de carte

Un prim semn al aparitiei unei afectiuni oculare in cazul copiilor este, cu certitudine,

tendintele continue ale acestora de a sta foarte aproape de ecranul televizorului sau chiar reflexul de a apropia cartea de ochi mai mult decat este necesar, la o distanta mai mica de 30 de cm. Obiceiul acesta al statului foarte aproape de televizor nu doar ca ruineaza ochii, pe termen mediu si lung, ci reprezenta sursa instalarii simptomelor premergatoare viciilor de refractie si, ulterior, a miopiei sau astigmastimului.

In concluzie, este chiar indicat sa duceti copilul la oftalmolog de indata ce acesta se plange de dureri de ochi, de cap, ori resimte stari frecvente de uscaciune si iritatie a ochilor.

Nu vede clar imaginile televizate

Ca urmare a statului excesiv in fata televizorului sau a calculatorului, vederea la distanta

va avea de suferit, iar imaginile incep, usor-usor, sa apara blurate sau incetosate. De asemenea, daca remarcati faptul ca micutul are tendinta de a apropia cartea de ochi sau caietul atunci cand scrie, este semn clar ca sufera de miopie, o afectiune responsabila de alterarea imaginilor situatie la departare. Miopia, sau vederea deficitara la departare, se intampla atunci cand axul ochiului este mai lung decat normalul, raportat la puterea de focalizare a corneei si cristalinului. Din acest motiv, imaginea se formeaza intr-un punct situate in fata retinei, mai degraba decat direct pe suprafata acesteia.

Miopia se poate corecta cu lentile de contact zilnice sferice, divergente, cu lentile de contact saptamanale, bilunare ori lentile de contact lunare. PureVision 2 HD sunt lentilele de contact lunare care asigura vizibilitatea la un alt nivel, iar claritatea imaginilor obiectelor este impecabila.

Mancarimi frecvente ale ochilor

Un alt semn care anticipeaza viitoarele probleme de vedere sunt senzatiile de mancarime

frecvente ale ochilor. Da, este adevarat si faptul ca cei mici au obiceiul de a se freca la ochi ori de cate ori sunt obositi sau suparati. Dar, in cazul in care acestia incearca sa duca mana la ochi in timp ce se concentreaza asupra unui lucru ori atunci cand sunt energici, este semn clar ca ei se confrunta cu o problema de vedere mai grava.

Pierd randul sau sirul atunci cand citesc

De multe ori, atunci cand citem, obisnuim sa tinem un deget care sa ne ghideze si sa ne

arate unde am ramas. Acelasi lucru il fac si copiii, fiind de fapt prima metoda pe care o invata la scoala pentru a citi cursiv. Cu toate acestea, se stie ca problemele de vedere afecteaza, in mod direct, abilitatea de a citi, precum si capacitatea de concentrare!

Problemele de vedere se remarca in conditiile in care copilul nu este capabil sa citeasca fara a tine degetul in dreptul cuvantului sic and pierde randul.

Nu evitati asadar sa mergeti cu copilul la medicul oftalmolog pentru un control de rutina, care sa indice sursa si natura afectiunii oftalmologice.

Sensibilitate excesiva la lumina sau plans excesiv

Nu in ultimul rand, un alt indicator al problemelor de vedere la copii ar fi sensibilitatea

excesiva la lumina de orice natura, ori senzatia de lacrimare excesiva. Uneori, sensibilitatea la lumina cauzata de viciile de refractie poate fi insotita si de dureri de cap sau stare de voma, ceea ce necesita o vizita imediata la medic.

Nu ignorati aceste semne premergatoare instalarii afectiunilor oculare si mergeti regulat ci cel mic la medic, ori de cate ori simtiti ca ceva este neinregula.

Pentru corectia problemelor de vedere la copii se pot folosi lentile de contact de unica folosinta, precum, Acuvue 1-Day Oasys, Acuvue 1-Day Oasys for Astigmatism sau lentile de contact lunare PureVision Toric.

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *