mai 22, 2024
97 Views
0 0

GOPET ROMÂNIA face investiții în sisteme noi de urmărire în timp real a expedițiilor, pe fondul conflictului din regiunea Mării Roșii

Postat de
  • Pentru a avea stocuri de Black Friday sau de Crăciun, companiile trebuie să se asigure că au loc de transport asigurat în mai și iunie

București, 22 mai 2024: Casa de expediții GOPET ROMÂNIA raportează o serie de întârzieri semnificative și modificări operaționale ca urmare a conflictului din regiunea Mării Roșii. Pe acest fond de instabilitate și provocări constate, compania a luat decizia să investească într-un sistem nou de monitorizare a expedițiilor, care compară informațiile despre locația transporturilor simultan din trei surse independente – compania de transport maritim, datele obținute prin satelit și informațiile din port. Compania speră că acest sistem va permite GOPET să furnizeze estimările clare ale orelor de sosire a livrărilor.

Pe fondul atacurilor rebelilor Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie, comerțul internațional prin Canalul Suez, rută crucială pentru traficul global de transport, a fost perturbat. Criza a forțat navele să ocolească în jurul Capului Bunei Speranțe din Africa, extinzând traseele de transport cu mii de mile, dublând costurile de livrare și provocând întârzieri serioase. Și GOPET ROMÂNIA a fost nevoită să facă schimbări operaționale pentru a gestiona această situație dificilă și asigura continuitatea serviciilor pentru clienți.

“În această perioadă, am considerat deosebit de important să acționăm proactiv, motiv pentru care am decis sa investim într-un sistem nou de urmărire a expedițiilor, astfel încât să creștem acuratețea cu care putem comunica timpii de livrare care s-au mărit considerabil. Totodată, am căutat inclusiv variante alternative de încărcare, precum transportul feroviar. Acesta este un serviciu ce se încadrează ca timp de tranzit si preț între transportul maritim si cel aerian. În condițiile actuale de piață, si transportul aerian este o opțiune, mai ales când vorbim de loturi mai reduse de mărfuri și de nevoia de a primi la timp livrările într-un timp scurt; prin urmare, există clienți care preferă să achite tarife mai mari, însă să aibă o siguranță sporită asupra timpului de tranzit. În ultima perioadă, am avut întârzieri de peste 60 de zile pentru transportul maritim. Considerăm vital ca toți partenerii și clienții noștri să cunoască atât problemele pe care le întâmpinăm în această perioadă, cât mai ales faptul că facem tot ce ne stă în putință să identificăm cele mai bune opțiuni de încărcare din punct de vedere transit time și preț către client.”, declară Iuliana Vârlănuță, Sea Business Development Manager, GOPET ROMÂNIA.

Aceste decizii operaționale includ verificarea punctuală a fiecărui transport pentru a anticipa modificările de rută și întârzierile, extinderea rețelei de parteneri pentru a găsi cele mai bune opțiuni de încărcare și tranzit pentru clienți, explorarea de variante alternative de transport, cum ar fi transportul feroviar sau aerian, pentru a compensa întârzierile și incertitudinile din transportul maritim.

În ultimele luni, întreaga industrie s-a confruntat cu întârzieri constante în livrarea mărfurilor și modificări frecvente ale rutelor de transport, cauzate de schimbările politice și de securitate din zona Mării Roșii și ocolirea Africii. Acestea au avut un impact direct asupra operațiunilor și serviciilor oferite, generând o serie de dificultăți și provocări de adaptare la noul context. Un alt efect observat este si congestionarea porturilor, un alt factor care pune presiune pe termenul de livrare. Operațiunile din port sunt întârziate. Apoi, există presiune și pe capacitatea rutieră, care devine deficitară. Congestia din porturi se transmite automat și în trafic. Totul concura la lungirea acestor termene de livrare.

Toți acești factori au făcut ca GOPET ROMÂNIA să se confrunte cu reale dificultăți în  a furniza date de sosire estimative fiabile clienților, din cauza modificărilor frecvente ale rutelor de transport și a întârzierilor neprevăzute, acest lucru generând o lipsă de majoră predictibilitate, indicator deosebit de important în serviciile de transport.

O altă provocare majoră este modificarea constantă a timpilor de tranzit și a rutelor de livrare, fără informații suplimentare sau justificări din partea liniilor maritime. În plus, ocolirea Africii a condus la zile suplimentare de tranzit: „Prin ocolirea Africii, dincolo de prețurile mărite, apar și zilele extra care se adaugă la cele inițiale de tranzit, undeva între 20 – 25 de zile, asta pentru că unele linii maritime decid asupra marjei de interes alocat unor porturi în detrimentul altora. Această deservire neconformă aduce după sine modificarea rutei inițiale la momentul încărcării unui container, iar asta ajunge să se traducă în zile și mai multe de  întârziere.”, a explicatIuliana Vârlănuță, Sea Business Development Manager, GOPET ROMÂNIA. „Evident că, în aceste condiții, nu mai putem vorbi de livrări just in time. Clienții trebuie să planifice cu și mai mult timp înainte pentru a se asigura că mărfurile vor ajunge la timp. De exemplu, dacă discutăm despre campanii de Crăciun sau Black Friday, companiile trebuie să se asigure că au locuri rezervate încă din mai sau, cel mai târziu, iunie.

În momentul de față, un timp de tranzit (tt) din Sudul Chinei către România a ajuns la aproximativ 60 zile, față de 35-40 de zile cât obișnuia să fie în mod normal, iar din Nordul Chinei în România, un astfel de transport poate să ajungă și la 70 zile, pentru import. În ceea ce privește exportul, lucrurile stau similar, timpii de tranzit către destinațiile asiatice ajungând și până la aproximativ 85 – 90 zile. Ca urmare a măririi timpilor de tranzit și a insecurității generate de alegerea noilor rute, a fost sistat și serviciul de transport maritim direct.

Întârzierile fizice pe lanțul de aprovizionare au în mod evident și impact financiar, prin întârzierea plăților, ceea ce conduce la încasări întârziate. Cu toate acestea, GOPET ROMÂNIA  își reafirmă angajamentul față de clienți și parteneri, promițând să își continue eforturile de a oferi servicii de înaltă calitate și soluții adaptate în ciuda provocărilor întâmpinate.

Despre GOPET ROMÂNIA

Cu peste 20 de ani în industrie, GOPET ROMÂNIA este un provider de servicii integrate de transport si logistica, oferind soluții de transport rutier, feroviar, maritim și aerian, precum si servicii de depozitare și logistică. Parte dintr-un grup regional cu prezență si în Bulgaria, Grecia, Turcia, Polonia și Spania, compania este poziționată în top 15 case de expediție, dobândind în timp notorietate în domeniul transporturilor rutiere internaționale. Grație viziunii de dezvoltare de parteneriate pe termen lung, a planurilor de creștere axate pe diversificarea serviciilor, cu precădere pe componenta de transport “verde” și creșterea eficienței prin digitalizare, GOPET ROMÂNIA se identifică drept un expert în industrie.

Categorii:
Uncategorized
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *