apr. 7, 2021
731 Views
1 0

Sfaturi pentru cei care doresc sa isi imbunatateasca imunitatea

Postat de

In ultimul an, ne-am dat seama cat de pretioasa este imunitatea ca “arma” de lupta impotriva virusurilor. Ce este insa sistemul imunitar?

Este sistemul nostru de aparare impotriva tuturor agresiunilor externe: virusuri, bacterii etc. Este alcatuit din interactiuni complexe intre organele si celulele corpului nostru.

De ce sa ne stimulam apararea imuna?

Un sistem de aparare care functioneaza bine permite corpului nostru sa lupte eficient impotriva racelilor, gripei si a tuturor afectiunilor care apar in special toamna, iarna si primavara. Pentru a ne intari sistemul imunitar este necesar sa mancam bine, sa facem sport, sa iesim la aer curat, sa evitam stresul si sa luam chiar unele suplimente ce ne pot ajuta. Sa vedem, asadar, cateva sfaturi utile pentru intarirea imunitatii:

  1. Vitamine

Corpul nostru nu stie sa produca vitamine, asa ca trebuie sa i le furnizam zilnic. Multe din aceste vitamine sunt disponibile in suplimente si in alimente. Suplimentele insa ne ofera o doza mult mai mare, echilibrata de vitamine, fiind echivalentul unei cantitati mari de alimente ce contin vitaminele respective. Sa vedem cateva din cele mai importante vitamine:

Vitamina C – Este un antioxidant puternic, ce ajuta la formarea celulelor imune si le accelereaza mobilitatea. Alimentele bogate in vitamina C sunt: fructele proaspete precum citricele, fructele rosii, kiwi.Totusi, concentratiile de vitamina C pot fi foarte diferite. Legume proaspete precum legume verzi spanac, patrunjel sau varza au, de asemenea, o concentratie buna de vitamina C. Ce se intampla daca nu mancam suficiente fructe si legume proaspete? Vom alege un supliment alimentar bogat in vitamina C, astfel incat sa se asigure o concentratie sanguina adecvata de vitamina C pe parcursul zilei.

Vitamina D – Nu este chiar o vitamina, ci mai degraba un pro-hormon. S-a demonstrat recent ca vitamina D joaca un rol cheie in reglarea imunitatii. Aportul de vitamina D reduce riscul de infectii respiratorii acute cu 70% la pacientii cu deficit. Sursa principala de vitamina D este sinteza in piele (din colesterol) sub actiunea razelor ultraviolete B din lumina soarelui. Totusi, mediul in care este asimilata depinde de varsta, de culoarea pielii, de suprafata expusa si de intensitatea luminii. O mica parte din aportul de vitamina D provine din alimente (10%). Un aliment bogat in vitamina D este pestele gras precum macrou, cod, hering, somon. O mare parte a populatiei (peste 80%) este deficitara in vitamina D. Dupa un test de sange, medicul va determina doza de vitamina D pe care sa o luati. Exista multe suplimente de tipul tabletelor sau picaturilor ce pot fi administrate cu succes.

  1. Oligoelemente

Oligoelementele sunt minerale prezente in cantitati foarte mici in corpul nostru si esentiale pentru buna functionare a acestuia. Zincul este un oligoelement care participa la multe functii din corpul nostru, inclusiv la stimularea sistemului imunitar. Doza zilnica recomandata este de12 pana la 15 mg pe zi. Se recomanda administrarea a 75 mg de zinc timp de 7 zile pentru imunitate. Aceasta va reduce durata unei raceli la jumatate, atata timp cat incepeti tratamentul imediat dupa aparitia primelor simptome. Zincul se gaseste in alimente bogate in proteine ​​precum crustacee, ficat, galbenus de ou, cereale integrale. Zincul nu este depozitat in corpul nostru, motiv pentru care poate fi benefic sa il luati ca supliment alimentar.

  1. Propolis si laptisor de matca

Propolisul este o substanta cerata de culoare inchisa produsa de albine din rasinile emanate de mugurii si scoarta anumitor copaci. Se amesteca cu secretiile propriilor glande, ceara si polen. Albinele acopera apoi stupul cu el pentru a-l apara impotriva germenilor infectiosi. Aceasta substanta rasinoasa, 100% vegetala, contine +/- 400 de compusi diferiti (vitaminele A si B, aminoacizi, flavonoizi si oligoelemente). Proprietatile sale sunt antiseptice, antivirale si imunostimulante, este utilizat in prevenirea si tratamentul cailor respiratorii si O.R.L.

Propolisul este prezent in stupi, dar si in alte produse sub mai multe forme: tincturi, capsule, gingii, sirop, pastile sau chiar spray.

Categorii:
Uncategorized
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *