iun. 15, 2023
268 Views
0 0

Chirurgie implantara si preimplantara: despre implanturi si grefe osoase

Postat de

Chirurgia implantara este numele pe care il poarta procedeele stomatologice prin care se introduce un surub din titan in osul mandibulei sau al maxilarului in vederea inlocuirii radacinii unui dinte.

In anumite situatii, in care osul care ar trebui sa sustina implantul este prea resorbit sau densitatea acestuia nu mai este optima, medicul stomatolog apeleaza la o procedura chirurgicala preimplantara inainte de fixarea efectiva a unui implant dentar fast&fixed. Aceasta operatie este menita sa asigure stabilitatea surubului care va sustine coroana. In cele de mai jos poti afla mai multe detalii privind operatiile de implantare si preimplantare.

Stomatologia si tehnica dentara au avansat foarte mult si in prezent implanturile pot inlocui unul sau mai multi dinti care lipsesc printr-un procedeu care implanteaza practic radacini metalice in osul maxilar. In locul unde este necesara interventia se introduce un surub din titan de uz chirurgical, iar pe acesta se fixeaza proteza – o coroana, de obicei ceramica. Dincolo de avantajele estetice de necontestat, prin implantologia dentara se reface dantura oamenilor, lucru care nu doar le imbunatateste starea psihica, ci si ii ajuta sa isi pastreze sanatatea.

Ce trebuie sa stii despre procedurile de chirurgie implantara

In anumite conditii, radacinile unui dinte nu mai pot fi salvate nici daca se apeleaza la un tratament endodontic. De aceea, un implant dentar face ca acestea sa fie inlocuite si pe ele sa se poata monta proteze fast&fixed. In alte cazuri, implantul este folosit pentru stabilizarea unei proteze fixe la nivelul dintilor care lipsesc. In termeni comuni, implanturile au forma unor suruburi sau cilindri si sunt fabricate din materiale care se integreaza perfect in os, cel mai des folosit material fiind titanul. Acesti adevarati stalpi de sustinere sunt insurubati in os, iar pe ei se aseaza proteza. Datorita modului in care implantul este fixat in os, protezarea duce la stabilitatea lucrarii, facand-o si confortabila, si asigurandu-i si o durabilitate remarcabila. Implanturile pot rezolva edentatul (lipsa de dinti) partiala sau totala. Deseori nu este obligatorie recurgerea la cate un implant pentru fiecare dinte care lipseste.
Orice procedura de implantare dentara este intotdeauna precedata de un examen oral (al gurii) efectuat cu foarte mare atentie de catre medicul stomatolog, pentru a se stabili daca pacientul este un bun candidat pentru operatia in sine.

Conditiile care trebuie obligatoriu indeplinite pentru a se putea apela la implantologie dentara sunt: lipsa patologiilor dentare, o igiena bucala fara cusur si un volum de masa osoasa sanatoasa, in buna stare. In caz contrar, exista riscul ca locul inciziei care se face pentru implantare sa se infecteze, iar daca nu exista masa osoasa in care implantul sa stea stabil, acesta sa nu poata asigura stabilitatea dintelui protezat. Acestea sunt conditiile de baza pentru ca implantul dentar fast&fixed sa ramana in pozitia dorita si sa functioneze corect.

Informatii despre chirurgia preimplantara

Daca a trecut mult timp de la pierderea dintilor, osul care sustinea radacinile acestuia s-a resorbit, iar volumul de masa osoasa ramasa devine insuficient pentru a putea sustine in mod optim un implant dentar atat ca inaltime, cat si ca latime,. In aceste situatii marirea volumului osos este obligatorie. De aceea devine necesara o interventie chirurgicala suplimentara, care poarta numele de grefa osoasa preimplantara.

Daca implantul trebuie facut in regiunea posterioara a maxilarului superior unde exista un deficit osos pe verticala, medicul “umple” sinusul maxilar, tehnica numita „sinus lift”. In acest mod creste inaltimea osului disponibil sub sinus si instalarea implantului devine posibila. Daca deficitul osos este „pe orizontal” (osul nu are o grosime suficienta), se efectueaza un tip de reconstructie osoasa numita grefa de apozitie.

Vezi pe https://dentalprivilege.ro/fast-and-fixed-zambet-nou-in-24-de-ore/ toate informatiile necesare.

Categorii:
Sanatate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *