aug. 26, 2020
1126 Views
0 0

Gazduirea, baza tehnica a site-ului tau

Postat de

Cel mai adesea considerata drept raul necesar pentru proiectele noastre, gazduirea web este in realitate stalpul de sustinere al proiectului tau web. Este cea care aduce fiabilitatea, viteza si securitatea pentru site-ul tau si va permite utilizatorilor sa aiba parte de o experienta unica.

Ce este o gazduire web? Un site web reprezinta un ansamblu de coduri informatice reunite in fisiere. Insa, este in egala masura constitutit din texte, imagini, filmulete video si alte fisiere de alta natura. Pentru a fi vizibile publicului, aceste fisiere trebuiesc stocate pe un computer accesibil tuturor (in caz contrar vorbim despre darknet, darkweb sau deepweb). Acest computer trebuie sa fie deci pornit si conectat la reteaua mondiala. In acest caz, acest computer devine gazduire web.

De ce trebuie sa faci apel la gazduirea web? Iti poti folosi propriul PC drept server. Este de ajuns sa intalezi un sistem de exploatare web (Apache spre exemplu), sa il conectezi la web si faci configurarile necesare pentru ca internautii sa aiba acces din exterior/ insa vei intampina cu sigruanta probleme, de aceea cel mai bine este sa apelezi la specialisti.

Configurarea serverului. Prima dificultate pe care o vei intampina este complexitatea unei configuratii bune de server. Nu toti putem fi ingineri de retea sau informaticieni si sa fim capabili sa configuram un server pentru a gazdui un site Internet, aceasta operatiune este una destul de delicata, este departe de a fi una simpla.

Disponibilitatea serverului. Daca vrei ca site-ul tau sa fie vizitat de un numar mare de persoane, ar trebui sa fii in masura sa oferi vizitatorilor o latime de banda generoasa si o putere de calcul suficienta. Trebuie sa ai in vedere faptul ca vizitatorii tai, daca le va placea ceea ce vad pe site-ul tau, vor deveni clienti fideli si nu cred ca le va placea sa fie nevoiti sa astepte mai multe minute ca prima pagina a site-ului sa le apara pe ecran. Si ce se intampla daca o pana de curent intervine ? Sau o alta pana, de ordin tehnic ? Dar in caz de necesitatea efectuarii unor lucrari de mentenanta ? Te poti ocupa de server vreme de doua saptamani spre exemplu daca pleci in concediu ? Disponibilitatea ta poate fi mai scazuta, de doar cateva ore pe zi si cateva zile pe an. Este insuficient pentru a pretinde gazduirea unui site cu vocatie comerciala.

Securitatea datelor. A treia mare grija atunci cand vrei sa creezi un site web este urmatoarea – securitatea datelor. Deschizand computerul risti ca cineva rau intentionat sa se inflitreze si sa fure sau sa distruga tot ceea ce gaseste. Datele tale precum si cele ale utilizatorilor site-ului sunt compromise.

Ai inteles, trebuie sa fii intelept si sa optezi pentru o gazduire web, pentru un furnizor de gazduire web, singurul in masura sa foloseasca servere calibrate in mod optim si optimizate (intr-un data-center) pentru a evita capcanele despre care vorbeam mai sus.

Server dedicat sau partajat ? O intrebare foarte buna. Insa, intai si intai trebuie sa intelegi diferenta dintre cele doua. Un server partajat este un computer care va gazdui zeci de alte site-uri la care nu ai acces. Un server dedicat este un computer care nu gazduieste decat site-ul tau web, nimic altceva.

Categorii:
IT&C
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *