Până să vorbim despre importanța și diferitele tipuri de ghete trebuie să aducem în discuție atât istoria sportului, evoluția ghetelor de fotbal, cât și despre importanța acestora.
Fotbalul a început în Anglia secolului XIX, cu un meci între două echipe ale orașului Sheffield, și anume FC Hallam și FC Sheffield, în iarna anului 1860. La vremea respectivă nu existau atâtea variante pentru ghete astfel că jucătorii trebuiau să fie inventivi în privința ghetelor pe care le purtau. Primii jucători au purtat pe teren cizme de piele, iar pe post de crampoane aceștia băteau piuneze sau cuie în talpă.
Schimbarea a apărut odată cu secolul XX când au fost proiectate primele ghete de fotbal. Acestea erau din piele foarte groasă și cântăreau în jur de 500 de grame. Însă, momentul de cotitură de unde a început dezvoltarea acestora a fost în 1948, odată cu nașterea firmei Puma în orașul bavarez Herzogenaurach.
Primele ghete de fotbal oferite de Puma a fost modelul Atom care erau confecționate cu ajutorul unei tălpi de lemn cu știfturi metalice.
La finala cupei mondiale din anul 1954, jucătorii Germaniei de Vest au fost echipați, de către Adidas, cu un nou prototip de ghete, și anume ghete de fotbal care aveau crampoane pe filet de 18 mm . Cu ajutorul acestora, jucătorii Germaniei au reușit sa câștige prima cupă mondială din istorie.
De atunci și până în prezent ghetele fotbaliștilor au cunoscut o evoluție accelerată de la talpa de lemn în care erau bătute cuie pe post de crampoane și piele care cântarea 500 de grame la microcipuri si material din fibra reducând simțitor greutatea la valoarea de 99 grame.
În acest timp, ghetele de fotbal au cunoscut o dezvoltare rapidă, scopul fiind să se plieze pe stilul de joc al fiecărui jucător și pe fotbalul jucat în prezent.
Tipuri de ghete de fotbal
În funcție de stilul de joc și de teren exista un tip de ghete, de la ghete de fotbal pe teren, fie că vorbim de iarbă naturală sau sintetică până la fotbalul în sală.
Pentru a face alegerea potrivită, trebuie să iei în considerare atât locul unde te antrenezi, cât și locația unde vor fi meciurile propriu zise. Sfatul ar fi să ai mai multe perechi de ghete pentru că suprafețele pot să difere, iar alegerea unui model nepotrivit poate duce la accidentari sau la deteriorarea rapidă a ghetelor.
Ca și clasificare, avem următoarele categorii:
- Firm Ground -FG- Aceste ghete sunt destinate pentru terenuri tari din iarbă naturală.
Aceste modele sunt cu crampoane fixe, iar materialul folosit este PU/TPU/cauciuc și au, de obicei, o formă conică sau lamelară. Tipul acesta de ghete este special creat pentru a oferi stabilitate.
- Soft Ground -SG – Sunt destinate suprafețelor noroioase și moi cu iarbă naturală
Acest model este similar cu FG, excepție fac crampoanele care, pentru a oferi o tracțiune suplimentară, sunt mai lungi si, de obicei, vin cu vârful din metal sau filet.
- Artificial Grass AG sau MG- Sunt destinate pentru suprafețe sintetice cu iarbă deasă.
Aceste modele folosesc o talpa multi-ground(MG) sau o combinație FG/AG. Aceste modele sunt similare cu cele pentru FG, diferența este dată de crampoane care sunt mai scurte si au o formă circulară.
- Artificial Tur- TF- Sunt folosite pe covor de iarbă sintetică.
Tipul acesta de ghete fotbal are crampoane si mai scurte decât AG iar ca număr, au cele mai multe crampoane dintre cele enumerate până acum. Numărul mai mare de crampoane are rolul de a elimina presiunea acumulată pe crampoanele individuale, care pot cauza dureri si produce accidente. Talpa acestor ghete este făcută din cauciuc pentru o amortizare mai bună a șocurilor si acest tip de ghete nu pune multă presiune pe încheieturi.
In concluzie, indiferent ca practici acest sport pentru plăcerea mișcării sau de performantă este important sa alegem tipul potrivit de ghete de fotbal pentru a asigura o performanță cat mai bună si a reduce riscul de accidentare.