mai 29, 2018
2298 Views
0 0

Oglinzile moto: un moft sau o necesitate?

Postat de

Mersul pe motocicleta trezeste, adesea, multa fascinatie si pasiune pentru o aventura care sa lase amintiri adanci in mintea pasionatilor de sporturi extreme. Insa, indiferent ca folosesti motocicleta pentru a te deplasa prin oras, pentru a exploata zone mai putin accesibile cu autovehiculul, sau pur si simplu, dintr-o pasiune intransigenta pentru mersul pe doua roti, nu uita sa acorzi un minim de atentie reglajului perechii de oglinzi moto.

Prin rolul sau marcant indeosebi in ceea ce priveste conditiile maxima siguranta de rulare pe drumurile publice, oglinda retrovizoare este practic, un instrument indispensabil pentru orice motociclist. Montarea acesteia se realizeaza cu scopul pentru a-i permite conducatorului moto sa observe, la timp, vehiculele care vin din lateral, evitand, astfel, coliziunile nedorite.

Mentiunea despre primele modele de oglinzi retrovizoare au aparut inca de la inceputul secolulul al XX-lea. “Pionierul” acestui accesoriu de o importanta capitala, atat pentru soferii automobilelor, cat si pentru conducatorii motocicletelor este considerat Elmer Berger. Primele modele de oglinzi retrovizoare au fost folosite drept accesoriu de catre marii producatori de autoturisme ai acele perioade inca din anul 1914. Insa, modele de oglinzi moto moderne au fost brevetate cateva decenii mai tarziu.

In general, orice oglinda are un unghi de vizibilitate de circa 15-17 grade, ceea ce presupune ca, pe toata durata deplasarii, exista un asa-numit “ punct mort”. Practic, in acel punct, vehiculele, indiferent de natura lor, ies de pe rasa vizuala a conducatorului moto pentru cateva secunde, iar manevrele pe care participantii la trafic le pot efectua sunt observate cu mare dificultate. In aceste conditii, este necesara o atentie deosebita care sa preintampine eventualele coliziuni. Conducatorul moto este obligat, ca atare, sa ia decizii corecte, cu maxima responsabilitate, in special in timpul manevrelor de schimbare a directiei, efectuarii virajelor sau atunci cand drumurile sunt suprapopulate.

Tipuri variate de oglinzi moto

In era moderna a tehnologiei, preocuparea pentru siguranta rutiera si diminuarea numarului de accidente fatale si-au pus amprenta asupra imbunatatirii standardelor de calitate ale pieselor si accesoriilor moto! Un prim pas a fost legat de cresterea unghiului, care sa ofere o mai buna vizibilitate. Apoi, au urmat transformari substantiale in ceea ce priveste design-ul propus de catre tehnicienii moto pentru noile tipuri de oglinda moto, astfel incat, pe langa aspectul aerodinamic, sa confere un aspect estetic mai frumos si mai atragator motocicletei. Un design slim face ca motociclistul, oricat de novice sau de experimentat este, sa se simta mult mai confortabil. In plus, robustetea motocicletei este mascata, manevrarea acesteia fiind la indemana tuturor riderilor incepatori.

Ultimii ani au consacrat aparitia unor modele de oglinzi moto retroviozoare din carbon, care au imbracat forme artistice spectaculoase, producatorii de accesorii moto intrecandu-se pentru a lansa pe piata sortimente omologate care sa fie pe placul tuturor clientilor.

La distribuitoirii autorizati, cum ar fi Uniform Srl – unimotors.ro –  se pot comanda intr-o maniera eleganta, setul de oglinzi vizuale compatibil cu marca de motocicleta detinuta: https://www.unimotors.ro/Oglinzi_c_1075_1097_1117.html.

Mai mult, din ultimele stiri furnizate de catre organele de politie, reiese ca ajustarea configuratiei oglinzilor retrivozoare si responsabilizarii conducatorilor vehiculelor pe doua roti au condus la imbunatatirea sigurantei rutiere si a confortului pe toata durata deplasarii!

In concluzie, oglinzile fac parte, cu prisosinta, din categoria celor mai expuse componente ale motocicletei, scuterului sau ATV-ului, fiind considerate primele “victime” ale unui eveniment nefericit. Pe cale de consecinta, orice zgarietursa mai grava sau neatentie la reglarea oglinzilor moto pot pune in pericol integritatea fizica si chiar viata motociclistului!

Din aceste puncte de vedere se poate sustine chiar ca oglinzile moto sunt o necesitate si nu un moft, asa cum sunt de parere “gurile rele”!


Multumim pentru informatiile utile UNIFORM SRL

Splaiul Independentei, Nr. 14A, Rm. Valcea, Valcea.

Contact:office@unimotors.ro
Tel:0752035535


 

Categorii:
Auto-Moto
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *