O viata de zbucium, cu suisuri si coborasuri, cu munca, stres, bucurii si dezamagiri, iar la sfarsit lasi tot si pleci intr-o casuta mica, mica fix pe masura ta. Ai nevoie de o viata de odihna si de liniste deplina dupa atata zbatere, omule!
„Omule, pomule” este formula prin care folclorul indulceste trecerea noastra in nefiinta. Gandul ca devenim flori, pomi si iarba ne linisteste.
Odihna vesnica si totala si linistea profunda de sub iarba ne este rezervata tuturor, iar pana atunci, trebuie sa ne indeplinim datoria morala fata de parintii si bunicii nostri, sa le fim alaturi in ultimele clipe, sa ii imbarbatam si sa ii conducem pe ultimul drum.
Dar celor care pleaca in strainatate si isi pierd viata la mii de kilometri de tara ce le putem oferi? Pentru ei, solutia eficienta este reprezentata de servicii repatriere decedati de calitate premium, oferite de firmele de pompe funebre cu experienta, personal, flota funerara si echipamente moderne, care se gandesc la dreptul fiecarui roman de a dormi linistit la sanul patriei sale.
Pentru ca repatrierea sa se infaptuiasca se depun multe eforturi si lucreaza la foc continuu multi oameni priceputi, dar dupa cum bolnavului in faza terminala i se asigura ingrijirile necesare sa treaca decent in nefiinta, la fel si decedatul trebuie sa beneficieze de atentie, de pregatire ca sa fie inmormantat cu maxima decenta.
Tocmai datorita acestui fapt, legislatia internationala a pus la punct reguli menite sa asigure decenta repatrierii. Echipele de la firmele de servicii funerare specializate in repatrieri stiu ca:
- Decedatul nu poate fi adus in tara, fara actele eliberate de statul in care a avut loc decesul. Dosatur repatrierii contine in mod obligatoriu certificatul de deces, pasaportul funerar international si adeverinta de imbalsamare.
Un trup lipsit de viata trebuie sa fie conservat, mai ales ca va fi in centrul atentiei, intr-o mare de oameni. Decedatul trebuie sa fie in forma la intoarcerea acasa ca participantii la ceremonia finala sa nu se resimta din cauza mirosurilor care razbat din sicriu.
Da, din pacate, oricat ne-ar fi de greu, trebuie sa admitem ca mirosul de mort indispune si in combinatie cu florile parfumate excesiv si cu lumanarile aprinse reprezinta o adevarata tortura. In cazul repatrierilor, mirosul de trup lipsit de viata este gestionat corect si decent prin doua metode sigure: imbalsamarea eficienta si cele doua sicrie, unul din zinc, altul din lemn masiv.
- Sicriele pleaca acasa sigilate. Aceasta este modalitatea de a proteja imaginea decedatului. Se stie ca un mort foarte foarte rar este frumos, dar daca a murit departe de tara, chinuit de dorul alor sai sau a avut un accident, chipul sau este desfigurat.
Apartinatorii ar trebui sa se gandeasca singuri sa puna capacul si sa nu ii lase pe cei dragi cu buzele vinete, ochii umflati sau rani urate la cap la vedere!
Legislatia funerara porneste de la dreptul la intimidate al fiecarui om si voi dezvolta ideea. Cand ti s-a umflat o masea sau un ochi, nu te arati in public, ci iti iei concediu medical si astepti sa iti treaca.
E cumplit ca toti oamenii care l-au cunoscut pe decedat sa ramana cu imaginea chipului sau schilodit de suferinta din ziua mortii. Sigilarea capacului este o solutie inteligenta si imaginea dureroasa poate fi inlocuita cu un tablou reusit al defunctului.