oct. 25, 2022
539 Views
0 0

De ce exista atat de multe tipuri de combinezoane de lucru? Iata care sunt diferentele dintre ele!

Postat de

Mediile in care sanatatea, integritatea corporala sau chiar viata muncitorilor sunt puse in pericol necesita luarea unor masuri de protectie corespunzatoare. Este vorba despre necesitatea purtarii unor echipamente pentru protectia corpului in ansamblu, dar si a capului, a membrelor superioare si inferioare, a ochilor sau a urechilor.

Alegerea acestora depinde de fiecare mediu de lucru in parte si de pericolele existente acolo. Poate fi vorba despre spitale, cabinete stomatologice si centre medicale, dar si despre unitati de cercetare din industria chimica sau alimentara ori despre medii industriale in care se lucreaza cu focul sau cu lichide sub presiune.

Pentru fiecare dintre aceste situatii, este recomandata folosirea unui tip diferit de combinezoane de lucru din oferta totalclean.ro. Clasificarea lor a fost reglementata, in ultimii ani, la nivel european, astfel incat cetatenii fiecarei tari membre U.E. sa beneficieze de acelasi tip de protectie.

Criterii de clasificare pentru combinezoane de lucru

Standardele europene referitoare la echipamentele de protectie impun o clasificare ce permite diferentierea urmatoarelor categorii:

• tipul 1 cuprinde echipamente etanse, presurizate, cu sursa de aer independenta. Modelul ofera protectie impotriva gazelor si a lichidelor periculoase, a aerosolilor si particulelor solide;

• hainele de lucru de tip 2 nu sunt etanse, insa pot sa aiba o sursa externa de aer. La randul lor, ofera protectie impotriva gazelor si aerosolilor;

• tipul 3 cuprinde combinezoane de lucru care ofera protectie impotriva substantelor chimice lichide. Este utilizat in special in acele medii unde exista riscul contactului cu lichide sub presiune;

• al patrulea tip de echipamente protejeaza impotriva improscarii cu lichide, substante chimice sau aerosoli, in medii fara contaminanti in aer;

• tipul 5 ofera un grad sporit de protectie impotriva pulberilor periculoase si a particulelor solide aeropurtate;

• tipul 6 este destinat mediilor de lucru cu riscuri minime, oferind protectie la contactul cu substante chimice lichide.

Dincolo de aceste norme europene general valabile, exista si o alta clasificare pentru combinezoane de lucru: de unica folosinta sau reutilizabile.

Hainele de unica folosinta prezinta avantajul unui pret mai mic, precum si al faptului ca nu este nevoie de spalarea lor, ci sunt aruncate indata dupa utilizare. Sunt folosite de persoane care nu lucreaza zilnic in medii de risc sau de vizitatorii ocazionali ai unor astfel de spatii.

Merita sa alegeti combinezoane de lucru reutilizabile daca aveti nevoie de protectie zi de zi. Acestea sunt realizate din materiale cu rezistenta mecanica la foc ridicata. In utilizarea lor, este nevoie de mai multe masuri de precautie. De exemplu, trebuie tinut cont de faptul ca spalarea trebuie poate fi fie la locul de munca, fie la o curatatorie specializata, dar nu acasa, alaturi de hainele familiei sau de cele purtate prin casa ori prin oras. Odata ce au fost spalate in mod corespunzator, depozitarea echipamentelor reutilizabile trebuie realizata de asemenea cu maxima atentie, intr-un dulap curat, fara a exista contact cu echipamentele murdare.

Prin urmare, daca vrei sa asiguri integritatea corporala si sanatatea ta sau a angajatilor tai, trebuie sa alegi cu maxima atentie tipul de combinezoane de lucru recomandate, in functie de pericolele existente.

Categorii:
Comunicate
kontento.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *